Veiligheid: Houd altijd het einddoel voor ogen.

UITDAGING

“Tom, kun je ons helpen? We hebben een probleem. Veiligheid vinden wij ongelooflijk belangrijk, maar op de een of andere manier vindt het maar geen weg in de organisatie. Mensen omarmen het niet! Dus, hoe kunnen wij ervoor zorgen dat iedereen zich bewust wordt van het belang van een veilige organisatie en zich hier ook naar gaat gedragen?”

Bij Puur Cultuur krijgen we vaak dit soort vragen. Als we dit vervolgens onderzoeken, komen we er vrijwel altijd achter dat het probleem compleet ergens anders zit. Onze overtuiging is namelijk dat iedereen veiligheid belangrijk vindt. Zeg nou zelf, wie wil er niet veilig en gezond thuiskomen?

Wat je in de praktijk vaak ziet, is dat er een kloof is ontstaan tussen de beleidsbepalers en de werkvloer. Hierdoor zorgt het specifieke thema – bijvoorbeeld veiligheid – eerder voor een gefrustreerde organisatie dan een verbonden groep met mensen.

Puur Cultuur is specialist in het herstellen van deze verbinding en in het creëren van een veiligheidscultuur waarbij alle neuzen dezelfde kant op staan.

Benieuwd hoe wij dit doen?

BEGRIJPEN VAN DE ORGANISATIE

Aangezien iedere organisatie uniek is, leggen we eerst ons oor te luisteren, zodat we de organisatie begrijpen. Daarna doorlopen we een aantal essentiële stappen.

De werkvloer op.

We willen begrijpen wat er leeft op de werkvloer. Daarom gaan we opzoek naar verhalen, en observeren we zonder te oordelen. Voor even zijn we er eentje van hen.

En dan hoor je:

“Hey Tom, heb je wel eens acht uur lang een helm op gehad, iedereen is half kaal hier?”
“Als wij iets fout doen dan krijgen we een rode kaart en een schorsing. Doen die kantoorpikkies iets fout, dan werken ze het weg met typex.”
“Wij moeten hier zo veel papierwerk invullen, het werk wordt ons onmogelijk gemaakt.”

Maar ook verhalen als…

“De veiligheid van mijn collega staat boven alles. Ik werk veilig of ik werk niet. Punt!”
“Twintig jaar geleden is er ooit een collega overleden door onveilig gedrag, dat is het ergste wat een mens kan meemaken in zijn leven.”

Achter het bureau.

Uiteraard zijn er ook andere factoren die van belang zijn. Wanneer je een groep mensen onder je hoede hebt, heb je ook wet- en regelgeving nodig. Dat zorgt ervoor dat mensen weten wat er van hen wordt verwacht en hoe ze zich dienen te gedragen.

Auditeurs, kwaliteitscontroleurs en procesmanagers hebben de ontzettend belangrijke taak deze regelgeving te bewaken. Vanuit passie en geloof handhaven zij de wet. Wat de werkvloer er ook van mag vinden. Het is er en bij een veilige organisatie moet het er ook zijn.

Of zoals we bij Puur Cultuur zeggen: “Het is rot, maar het mot.”

MISSIE BEPALEN

Veiligheid is maar een woord. Vaak worden er ingewikkelde vaktermen aan verbonden als PBM’s, risico-analyses, matrixmodellen, gedragscodes, en auditrapporten.

Tja, en dan raken we de boel een beetje kwijt. De missie van Puur Cultuur is om het zo echt en eenvoudig mogelijk te houden. Niets geen moeilijke vaktermen, maar terug naar de oorspronkelijke bedoeling.

Spread the word.

“Wekenlang hebben we zitten broeden op onze missie. Nu is die af en staat als een huis. Vol enthousiasme staan wij dan ook te popelen om ons verhaal te delen. Vormgegeven in een prachtig visiedocument, verwerkt in een Powerpoint, met een inspirerend filmpje erbij. Klaar is Kees.”

Niet dus. Dit is nou precies waar het misgaat.

Voor de projectgroep heeft het betekenis en heerst er trots, maar voor de medewerkers zijn het nog steeds slechts woorden! Het zoveelste verhaaltje.

DE PURE BELEVING – VEILIGHEIDSPROGRAMMA

Met de hele organisatie gaan we de gewenste veiligheidscultuur doornemen. Wat ons betreft de mooiste fase. Maak het leuk, creëer interactie, wees creatief en zorg voor een beleving! Vertel je medewerkers niet wat veiligheid is, maar laat het ze zien, voelen en betrek ze erbij.

Maak het echt, maak het puur!

Puur Cultuur draaide tal van veiligheidsprogramma’s waar verschillende vormen van beleving en gevarieerde methodieken werden ingezet om tot de gewenste boodschap te komen. Van grootse events, tot kleinschalige bijeenkomsten. Passend bij het vraagstuk van de organisatie. Georganiseerd met en door mensen van de organisatie.

Van events, documentaires , interactieve veiligheidsspellen, onderzoeksvraagstukken, nabootsing van scenario’s, tot trainingsdagen of teambuilding.

De boodschap? Het moet én kan anders. Vol positieve energie, gekoppeld aan de juiste beleving en boodschap.

LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde artikelen