TERUGKEER RITUELEN: Wat is jouw lockout-strategie?

Jaaaa, we zijn weer los!

Samen in de file naar het strand, een biertje op het terras en met de caravan naar de Côte Azùr. We gaan weer terugkeren naar het oude normaal.

Dit geldt ook voor werkend Nederland. Heel langzaam mogen we onze collega’s weer begroeten. De ene wat sneller dan de ander.

Echter moeten we niet vergeten dat er de afgelopen maanden bizar veel veranderingen hebben plaats gevonden. Ieder persoon heeft zijn eigen corona-verhaal. Verhalen over eenzaamheid, hyperactieve kinderen, irritatie, angst of juist rust, nieuwe gewoontes en geluk.

Dit geldt ook voor organisaties. Ambities, doelstellingen, prioriteiten en focus zijn 180 graden veranderd en de lange termijn gedachten zijn een tijdje volledig ondergesneeuwd door de overlevingsdrang van het nu.

Samen zijn wij door de eerste fase van deze crisis heen gekomen. Op een manier waarop we dat als mensheid doen; met rituelen.

RITUELEN

Er waren informatieve rituelen, zoals de wekelijkse update van het RIVM of de persconferentie van de Minister President.
Maar ook verbroederende rituelen, zoals het dagelijkse applaus voor de zorg, speeches van de koning op een lege dam en online vrijdagmiddagborrels met collega’s.

Rituelen houden stammen bij elkaar. Maar de zorgvuldigheid bij de uitvoering en de creativiteit bij de ontwikkeling gaan hand in hand met de gewenste impact die je wilt maken. Het kan zomaar de verkeerde kant op slaan. Denk aan de demonstratie op de Dam voor #BlackLiveMatters.
5.000 mensen stonden daar met een reden, maar men heeft het voornamelijk over het app-contact van de burgemeester. Zonde, want juist die boodschap was zo ontzettend mooi en belangrijk.

Goede rituelen bouwen is een vak.

TERUGKEER RITUELEN

En nu we weer langzaam terug mogen keren naar kantoor, is een terugkeer ritueel voor iedere organisatie, team of afdeling essentieel. De verbinding van de medewerker met de organisatie dient hersteld te worden, de neuzen moeten weer dezelfde kant op en de motivatieprikkel moet weer even worden uitgedeeld.

Zorgvuldigheid en creativiteit zijn noodzakelijk bij de uitvoer hiervan. Maak er iets bijzonders van. Een moment die uitnodigt tot een nieuwe start. Voorkom dat mensen gedesillusioneerd en met de verkeerde boodschap de dag verlaten.

Enkele tips vanuit Puur Cultuur:

Zorgvuldigheid

 • Volg de regels van het RIVM. Geef het juiste voorbeeld;
 • Schakel niet te snel over naar de orde van de dag, maar heb begrip voor ieders situatie;
 • Faciliteer echte gesprekken en stimuleer ontmoetingen;
 • Wees helder in het doel van je ritueel;
 • Betrokkenheid vanuit hoger management;
 • Wees oprecht en puur.

Creativiteit (van uitnodiging tot afscheid)

 • Creëer de juiste beleving, passend bij je organisatie en werknemers.
 • Een dag vol verrassingen
 • Bijzondere locatie
 • Unieke workshops, sessies etc.
 • Maak het leuk

Wil je hulp hierbij, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Een Pure groet,

Tom Eijck
Corporate-antropoloog.

LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde artikelen