De mens verdient een upgrade in tijden van corona.

Dat grote groepen mensen zo goed in staat zijn om samen te werken intrigeert mij enorm. Zeker in de tijden van corona. Hoe langer je er bij stilstaat, hoe interessanter het wordt! Ik ben van mening dat ons soort een upgrade verdient naar ‘Homo Cooperans’ (de samenwerkende mens). Lees je even met me mee?

Hoe ontstaat een potlood?

Hoeveel mensen denk je dat ervoor nodig zijn om 1 potlood te maken? Tja. Honderden miljoenen naar het schijnt! Dit bleek uit het artikel in de Correspondent, geschreven door Rob Wijnberg. Alleen al voor de koolstof van een potlood heb je, om te beginnen, mijnen nodig. En voor mijnen heb je weer staal nodig. Voor staal heb je staalfabrieken nodig, waar je weer elektriciteit voor nodig hebt. Voor elektriciteit heb je gas en olie nodig en dan moet je dit alles ook nog transporteren.

Miljoenen mensen werken samen voor één potlood. Dat vind ik een mooi gegeven.

Yurval Noah Harari

Yurval Noah Harari schrijft in zijn boek ‘Homo Deus’ (misschien wel het beste boek ooit) dat de Homo Sapiens het gevecht hebben gewonnen van de Neanderthalers, doordat zij in staat zijn om in grote getale samen te werken. En dat de Homo Sapiens de enige wezens op aarde zijn die fictieve verhalen kunnen vertellen. Dat zij visies beschrijven waar de rest in kan geloven. Zodat een grote menigte precies het juiste doet om dat geschetste doel te bereiken. Dankzij deze kwaliteiten is de mens alleenheerser op aarde geworden.

En wat zien we nu gebeuren?

Een minister president staat het volk te woord, waarbij hij aanmoedigt binnen te blijven. En als we dan toch ergens heen moeten, dan 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Dat is nogal wat..

Dat betekent dat mijn ouders mijn dochtertje van 4 maanden niet mogen vasthouden. Dat betekent dat wij de hele lente en misschien ook wel de zomer binnen blijven. Dat wij onzeker zijn over onze banen. En wat doet het volk? Gehoorzamen. Wij gehoorzamen. Waarom? Omdat wij hem geloven. Wij geloven zijn visie, omdat we denken dat dit het beste is voor ons en onze naasten. Fascinerend.

En stel je voor dat de wij, de Homo Sapiens, niet in staat zouden zijn om samen te werken. Dat wetenschappers niet in staat zouden zijn om hun kennis te delen en voort te bouwen op elkaars ideeën op zoek naar een vaccin. Dat onze minister president geen team van experts om zich heen verzameld had, maar op basis van gevoel het land zou regeren. Dat wij dus niet in staat zouden zijn om elkaar te helpen en samen de strijd tegen corona aan te gaan.

Stel je voor.

Wat kunnen organisaties hiervan leren?

1. Zorg voor een goed verhaal

Een goed verhaal met een duidelijke visie is in tijden van crisis ó zo belangrijk. Maak het begrijpbaar, maak het puur, ben eerlijk en toon lef. Het lastige is dat je het makkelijk fout kan doen en maar één keer goed. Dus geef het aandacht, maak het prioriteit.

2. Werk samen

En werk samen. Doe het niet alleen. Alleen ga je waarschijnlijk sneller, maar samen kom je verder. Zorg voor eenheid én omarm de diversiteit. Tijdens de crisis. Altijd.

Stay home, stay safe!

Puur Cultuur is trots op de samenwerkende mens.

Een pure groet,
Teun Janssen
Corporate-antropoloog

LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde artikelen