De kracht van een goede locatie.

PuurCultuur heeft het tot haar handelsmerk gemaakt op zoek te gaan naar magische locaties voor onze bijeenkomsten, workshops of events. Wij geloven dat de locatie een essentieel onderdeel is van verandering of de kwaliteit van de interventie.  

Ruimte doet ertoe.

De fysieke omgeving en ruimte heeft meer impact op ons dan we vaak beseffen. Ze beïnvloedt de gedragspatronen, samenwerking en verbindingen in een groep. Het is daarom cruciaal dat de omgeving het gewenste gedrag uitstraalt en stimuleert.

Binnen onze projecten gaan wij altijd op zoek naar de pareltjes die het gewenste gedrag stimuleren .

In onze bijeenkomsten moet zoveel meer gebeuren dan praktische woordenwisselingen en afspraken maken. Bij cultuurvorming moeten mensen zich veilig voelen, zich bloot geven, informatie delen, stelling nemen, vragen stellen om vervolgens concrete afspraken te maken waar ook iedereen zich echt aan gaat houden.

Er moeten ontmoetingen plaatsvinden, verbindingen aangegaan worden, een vonk overspringen. De ruimte waarop je dit gedrag wil bereiken moet magisch zijn.

Magische ruimtes.

Een ruimte is magisch wanneer het iets in je los maakt en het gedrag stimuleert dat je graag wil zien. Natuur stimuleert rust en verbinding, een ridderzaal creëert trots en broederschap en kunst stimuleert creativiteit.

De zoektocht naar de juiste ruimte voor bijeenkomsten is de eerste stap voor een constructieve sessie.

Ruimte vormt cultuur en cultuur vormt ruimte.

Dit geldt ook voor ruimtes binnen organisaties. Als antropoloog ben je vanaf het allereerste moment gefascineerd door de ruimte en omgeving. Zelfs voordat je een mens gesproken hebt heb je al een eerste indruk van de bestaande cultuur. De kleding, ontvangstruimte, kunst, de verf aan de muur, planten, receptie, bureaus, open of dichte werkplekken, koffiekopjes, de ontmoetingsplekken, de prikborden, de gangen etc. 

Er wordt vaak zo weinig tijd en aandacht besteedt aan ruimte, terwijl het er toe doet. In onze beleving, in onze hersenen en in onze onderlinge relaties.

Neem je eigen kantooromgeving eens onder de loop, wat voor gedrag stimuleert dit?

Tegelijkertijd: Al bouw je nog zo’n nieuwe keuken. Dat wil nog niet zeggen dat je meteen beter, vaker, lekkerder en gezonder gaat koken. Één ding is zeker: het nodigt in ieder geval meer uit dan een gammele, oude en vieze 😉 Maar dit is wel de eerste stap van de gewenste gedragsverandering.

TIPS: Enkele bijzondere locaties waar wij afgelopen weken geweest zijn.

Kasteel Limbricht 

Uitstraling: Statig, bourgondisch en historisch  
Doel: Verhalen vertellen en interne trots stimuleren

Fort bij Rhijnauwen – Bunnik 

Uitstraling: Midden in natuurgebied
Doel: Uitzoomen en reflecteren

Houtse Meren – Den Hout

Uitstraling: Strand, happy en relaxt
Doel: Teambuilding en verbinding

B. Amsterdam / Freddy Heineken zaal – Amsterdam

Uitstraling: Kunst, start up vipe.
Doel: Bevordering creativiteit en verbinding

Een Pure groet,
Tom Eijck
Corporate-antropoloog.

 

LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde artikelen

PuurCultuur Menselijk veranderen model
Inspiratie

Menselijk veranderen.

In de afgelopen jaren heeft PuurCultuur veel verandertrajecten mogen begeleiden bij diverse organisaties. Vaak horen we: “mensen willen niet”, “ze schieten in de weerstand” of

Lees meer >>