Cultuur in tijden van corona.

Cultuur in tijden van corona: De nieuwe werkelijkheid!

“Organisaties, pak uw kans, want de oermens in uw organisatie is wakker!!”.

Lang, lang geleden…, voordat corona zijn intrede maakte…, was er een tijd waarin we dagelijks spraken over veranderkracht en wendbaarheid. We wilden heel graag innoveren, maar dit was moeizaam en het gebeurde vaak niet met de juiste snelheid of gewenste richting. Er was altijd wel IETS dat deze verandering in de weg stond. Het meest gehoorde excuus hiervoor? “Onze cultuur, de mens, werkt niet mee.”

En wat zien we nu in tijden van corona?

Onderwijzers digitaliseren binnen twee dagen hun volledige curriculum, managementteams geven binnen een uur een klap op cruciale beslissingen, sterrenrestaurants bieden hun diensten aan via Thuisbezorgd en inloopkasten worden omgetoverd tot prachtige thuiswerkplekken! Veranderen en aanpassen ging nog nooit zo snel.

Verloopt dit allemaal soepeltjes?

Nee, natuurlijk niet. Maar het gegeven blijft dat veranderingen momenteel aan de lopende band de revue passeren.

De oermens in uw organisatie is wakker.

Dit fascineert mij enorm. Het oerbrein bestaande uit instinct en emotie, heeft het altijd zo analytische en verstandige mensbrein, volledig buitenspel gezet. Organisaties, pak uw kans, want de oermens in uw organisatie is wakker! De instinctieve overlevingsdrang is zó groot dat we op dit moment in staat zijn om extreme offers te maken. Als je op dit moment in staat bent de oermensen in uw organisatie in het gareel te houden en gelijktijdig de juiste richting mee te geven, dan ben je in staat om uw nieuwe cultuur en de gewenste verandering te begeleiden.

Op dit moment doet al het oude er even niet meer toe. De creatie van uw nieuwe cultuur vindt nu plaats. Pak uw kans!

De nieuwe werkelijkheid wordt vandaag door ons allen gevormd.

Een Pure groet,
Tom Eijck
Corporate-antropoloog.

LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde artikelen